Kim jesteśmy

Wierzymy, że każde dziecko zasługuje na dostęp do najlepszej opieki medycznej. Niestety, w Polsce dla wielu czas oczekiwania na trafną diagnozę i skuteczne leczenie jest zbyt długi. Fundacja Przyjaciół łączy ludzi, którym leży na sercu dobro małych pacjentów i poprawa opieki pediatrycznej w Warszawie.

ZARZĄD

Zarząd jest odpowiedzialny za rozwijanie corocznych, jak i długoterminowych planów, sporządzanie sprawozdań z działalności, przyjmowanie darowizn, współpracę ze szpitalami i dostawcami sprzętu, a także zarządzanie codzienną działalnością Fundacji.

wwa_avatar_exec_jlgabrovic

John L. Gabrovic

Prezes Zarządu

Przedsiębiorca w branży restauracyjnej, wypoczynkowej i nieruchomości komercyjnych, z wieloletnią praktyką zarządzania w środowisku wielokulturowym i wielonarodowym; posiada doświadczenie we współpracy z inwestorami i pracownikami branży budowlanej..

wwa_avatar_exec_mwitek

Magdalena Witek

Członek Zarządu

Radca prawny. Absolwentka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. Prawnik z ponad 9-letnim doświadczeniem w transakcjach dotyczących nieruchomości i w inwestycjach w Polsce. Specjalizuje się w nieruchomościach, handlu i finansach.

RADA

Zadaniem Rady jest doradzanie w opracowywaniu corocznych i długoterminowych planów strategicznych, a także w decyzjach finansowych.

Marcin Klammer

CEO, Arcadis Sp. z o.o.

Brian D. Patterson

Managing Partner
White Star Real Estate

Janice Rzycki

Społecznik i niezależny doradca

Michał Sternicki

General Manager Poland,
Aareal Bank AG S.A.

Craig Smith

Wydawca, EuropaProperty.com

NASZA HISTORIA

Fundacja powstała w 1993 roku dzięki wsparciu USAID (Amerykańska Agencja ds. Rozwoju Międzynarodowego). To jedna z pierwszych organizacji pozarządowych w Polsce.
W ciągu ostatnich 24 lat przekazaliśmy ponad 25 milionów złotych szpitalom dziecięcym w Warszawie na zakup sprzętu medycznego, remonty oddziałów i szkolenia dla personelu medycznego.

TAK ZMIENIAMY OPIEKĘ PEDIATRYCZNĄ
W WARSZAWIE – NAJWAŻNIEJSZE MOMENTY:

2016

• Sprzęt medyczny na oddział pediatryczny w Instytucie Wojskowym Medycznym i Szpitalu przy Kopernika
  • USG i sonda manometryczna do Szpitala Pediatrycznego WUM
  • Rozszerzenie misji – aby wspierać wszystkie szpitale i oddziały dziecięce w Warszawie

2015

• Wyposażenie pracowni testów pionizacyjnych (kardiologia) za ponad 1,5 mln złotych, w tym 2 wysokospecjalistyczne USG

• 12 kardiomonitorów
  • Myjnia endoskopowa

2013

• Dwustrumieniowy respirator JET, pierwszy tego typu sprzęt w Polsce, umożliwiający przeprowadzenie operacji u dzieci bez konieczności
    intubacji

2012

• Stworzenie Pracowni Leku Cytostatycznego, dzięki czemu leki onkologiczne są efektywniej wykorzystywane, a personel medyczny
    ma bezpieczniejsze warunki pracy

• Utworzenie Oddziału Jednodniowego Leczenia

2009

• Amerykańska Quo Vadis-Gavell Family Foundation rozpoczęła finansowanie 5-letniego programu rozwoju chirurgii małoinwazyjnej,
    przeznaczając na ten cel około 100 000 USD rocznie

2006

• Nowoczesny sprzęt chirurgiczny, w tym aparat rentgenowski, lampa i stół operacyjny

2004

• Przekształcenie dawnej biblioteki szpitalnej w Oddział Dzienny Kliniki Psychiatrii

2002

• Zestawy do przezskórnego zamykania ubytków w przegrodzie serca stosowany w leczeniu dzieci z wrodzoną wadą serca
  • Fundacja została uznana za organizację pożytku publicznego

2000

• Sprzęt dla oddziału intensywnej opieki dla noworodków

1998

• Realizacja Programu Przeszczepiania Szpiku Kostnego
  • Remont oddziału hematologii i onkologii

1997

• Jeden z pierwszych w Polsce programów dializowania dzieci.

1995

• Remont i wyposażenie Oddziału Intensywnej Terapii

1994

• Nowa winda to jedna z pierwszych darowizn. Odtąd pacjentów można było łatwo transportować w szpitalu

1993

• Fundacja „Przyjaciele Szpitala Dziecięcego przy Litewskiej” powstała przy wsparciu USAID (Amerykańskiej Agencji ds. Rozwoju

Fundacja „Przyjaciele Szpitala Dziecięcego przy Litewskiej” powstała przy wsparciu USAID (Amerykańskiej Agencji ds. Rozwoju Międzynarodowego), aby wspierać uniwersytecki Szpital przy Litewskej (obecnie Szpital Pediatryczny WUM).

standardy zarządzania

Zbieramy pieniądze, aby pomagać oddziałom pediatrycznym w Warszawie. W ten sposób chcemy zapewnić dzieciom najlepszą opiekę medyczną. Ponad 95% z każdej darowizn trafia do konkretnego projektu.

• 4% Koszty administracyjne

• 87% Sprzęt medyczny

• 5% Szkolenia dla personelu medycznego

• 4% wsparcie indywidualnych pacjentów

White Star Foundation pokrywa pensje i większość codziennych kosztów działalności Fundacji Przyjaciół. Dzięki pomocy WSF nasze koszty administracyjne są niskie.

dokumenty

Statut

Dokumenty rejestracyjne
(NIP, REGON, KRS)

Zarejestrowane bazy w GIODO

Aktualny wyciag z KRS można pobrać TUTAJ.

SPRAWOZDANIA

Pełna przejrzystość finansowa i wysokie standardy zarządzania to podstawowe zasady w Fundacji Przyjaciół. Wszystkie środki wydajemy w rozważny sposób. Dodatkowe informacje o merytorycznej działalności Fundacji, jak i kwestiach finansowych można znaleźć w poniższych sprawozdaniach.

Sprawozdania ze zbiórek publicznych

Sprawozdania finansowe

Sprawozdania merytoryczne

Informacje o darowiznach

Fundacja “Przyjaciele Szpitali Dziecięcych w Warszawie” (wcześniej “Przyjaciele Szpitala Dziecięcego przy Litewskiej”) została założona w 1993. Od 2002 posiada status organizacji pożytku publicznego (OPP).